Fotograf

Nicolai Marcelius Helgesen

f. 1854

 

Utstiller 2013 - Tunnelsyn

Nicolai Marcelius Helgesen Portrett

Født 30 desember 1854 Død 6. august 1936 Nicolai M. Helgesen ble født på Finset i Gildeskål.

Han gikk i fotolære som portettfotograf hos hoffotograf Szacinski i Christiania og etablerte seg som fotograf i Bodø i begynnelsen av 1880 årene og ble kjent over hele Nordland som en dyktig fagmann. Han var ivrig og stadig vekk på farten for å ta nye bilder, også etter at han overdro foretningen til sønnen Kristian. Nicolai M. Helgesen besøkte Skrova ved flere anledninger og hadde filialer i Balstad, Fauske og Sultjelma.

Han giftet seg med Gunda Jensine Juliane Thoresen fra Christiania den 12 september 1885. (f.7.agust 1864-død april i 1950)

De fikk totalt 13 barn, 10 (7 gutter og 3 jenter) vokste opp og 3 av disse ble fotografer. Einar i Bergen, Kristian som overtok etter faren i Bodø 1918 og Norman (tok etternavnet Helger) som startet sin fotobedrift i Stange på Hedemark

TUNELLSYN UTSTILLING

”Tunellsyn” mot Havet. En permanent fotoutstilling i en nedlagt tunell på øya Skrova med historiske bilder som dokumenterer livet i Nord Norge fra fotografiets begynnelse og frem til i dag. Den 250 meter lange tunellen ble sprengt ut på sekstitallet for henting av fisk på brygga. Utstillingen har hundre bilder, fra 1890 til 1985. Tre fotografer er representert. Sven-Ivar Carlsson bodde lange perioder på Skrova, og han fotograferte hverdagsliv på sjøen og hjemme hos Skrovaværingene. Sven-Ivar Carlsson har størst andel av de hundre bildene i tunellen, men Wilse har mange arbeidslivsbilder fra Skrova, og det er noen flotte bilder av Nicolai Marcelius Helgesen.

Par i fiskerbåt Båt full med tørrfisk Skrova brygge i gamle dar