Fotograf

Johan Brun

f. 1922

 

Utstiller 2014

Johan Brun Portrett

Johan Brun er født 19. oktober 1922 på Gården Lunda, 800 meter over havet, oppe under Hardangervidda i Uvdal i Numedal. Han var odelsgutt, men har i intervjuer uttalt at han tidlig ble lei av å gå bak plogen og hesten.

Teknisk interessert og begavet kunne han nok heller tenke seg å bli bilmekaniker. Den tekniske interessen lå også bak da han i 1941 kjøpte sitt første kamera, en weltix. Snart skaffet han seg også to fotobøker. Den ene var om fotografi, mens den som gjorde størst inntrykk på Brun hadde tittelen «Im Zauber des Lichts», i lysets fortryllelse.

Johan Brun begynte å fotografere. Johan Brun ble i februar 1948 ansatt som pressefotograf i Dagbladet. Dette var i pressefotografiets barndom og på denne tiden var det bare en håndfull pressefotografer i Akersgata, Norges avisgate med Aftenposten, Dagbladet og VG. Avisene var tynne på grunn av papirrasjonering og framsto som nokså billedfattige.

Motivkretsen var begrenset og mange av portrettene var nesten alltid kun i en spalte. Fra omkring 1950 fikk pressebildene en større plass på norske avissider. Johan Bruns karriere gikk rett inn i denne utviklingen. I de første årene utgjorde han sammen med Sverre Heiberg, fotografene i Dagbladet. To fotografer betydde naturligvis at begge gjorde alle typer oppdrag: ulykker, sport, reportasjer, rettsoppdrag kunstutstillinger osv.

Johan Brun har en spesiell posisjon i norsk fotografi og ble en pioner innen for faget igjennom en karriere som varte frem til 1989. Senere viet han seg særlig til landskapsfotografi og har skildret norske landskap gjennom flere bøker. Fortsatt aktiv som fotograf ansees han i dag som norsk pressefotografis store nestor.

Johan Brun's bilde Johan Brun's  bilde