Fotojournalist

Herdis Marie Sigert

f. 1955

 

Utstiller 2023

Herdis Marie Sigert Portrett

Herdis Maria Siegert ble født i Halden 17 april 1955, og døde av kreft 57 år gammel 7. desember 2012. Hun bodde mesteparten av sitt liv på øya Tjøme i Vestfold. På tross av at hun døde så ung, har hun en imponerende merittliste. Etter fagutdannelsen som fotograf og debuten i Fotogalleriet i 1983, har hun hatt et titalls separatutstillinger, deltatt i nærmere åtti kollektivutstillinger, og hun er innkjøpt av en rekke museer og institusjoner, blant andre Nasjonalmuseet.

Herdis har mottatt mange stipend og utmerkelser, blant annet den høyt hengende Fotografprisen i 2003. Gjennom sin lærergjerning i egne kurs og som høyskolelærer har hun bragt sin særegne fotokunst, kompetanse og erfaring videre til nye generasjoner. Hun var et spesielt engasjert medmenneske, og samlet blant annet inn flere millioner kroner til flomofrene etter tsunamien i 2005.

Naturen ble utgangspunkt for hennes motivarena, selv om hun også skapte portretter som blir stående, av blant andre Ferdinand Finne og Jens Johannessen.

I naturen så Herdis ting andre ikke ser. Hun møtte den slik de færreste gjør, med en genuin ydmykhet, med respekt og med en barnlig undring. Og naturen møtte henne. En buddist munk ble resultatet av dialogen med en orkidé. Organiske former i isskurte svaberg, kontrastert av gresstuster og andre vekster bringer tankene til menneskelige former, hud og hår. Svabergene blir til rygger og lår, og vannspeilinger blir uendeligheter.

Alltid lavmælt, alltid forsiktig i anslaget nærmet hun seg sitt forehavende. Det var nesten så man kunne høre henne hviske til sitt utvalgte motiv; - er det ok at vi samarbeider om dette? Sanden svarer med stadig nye formasjoner for hvert bølgeslag. Munken inne i orkidéen nikker forsiktig.

Herdis var ekstra glad i Nordland og besøkte Røst og Reine. Hun var tidlig ute med å engasjere seg for ett oljefritt Lofoten. I 2010 åpnet hun sin utstilling «KVIT FESK SVART HAV» på Galleri Espolin i Kabelvåg. Hun var også ved flere anledninger og besøkte gode venner i Skrova hvor hun også arrangerte flere workshoper.

Utdrag fra nekrolog skrevet av Ole Rikard Høisæther.

Aleksanders utstilling på Skrova fergekai Aleksanders utstilling på Skrova fergekai