Fotograf

Elin Høyland

f. 1959

 

Utstiller 2022

Elin Høyland Portrett

For sine unike fotografier av menneskers virkelige liv har Elin Høyland høstet stor internasjonal anerkjennelse.

Den prisbelønte fotografen hadde i 2006 en utstilling på Obrestad fyr på Jæren, der et bilde av kong Olav hang i maskinrommet. Det ble starten på en lang fotojakt på kongebilder i norske hus, hytter og andre steder der folk henger opp sine fineste kongebilder. For mange er kongeportrettene et viktig symbol på kongefamiliens rolle og posisjon i det norske demokratiet.

I over ti år reiste Elin Høyland landet rundt for å jakte på kongeportretter, før hun sammen med kunstformidler Eva Marie Berntsen i 2019 ga ut boka «Helt konge – Kongefamilien i norske hus og hjem». Kongebildenes eiere er kvinner og menn fra 18 til 95 år. Til å begynne med var kongebildene noe hun bare registrerte i forbifarten, eller som dukket opp på bilder hun hadde tatt i andre sammenhenger som pressefotograf.

Bildene henger på steder og vegger få har sett, utenom dem som bor i disse hjemmene. I Jølster sier en av Høylands utvalgte huseiere, Fridtjov Urdal: -Ein treng ikkje vera rojalist for å halda seg med kongebilete på veggen. Slike bilde er ikkje berre portrett av dei kongelege, det er bilde av ein kultur og ein livsform.

Elin Høyland fikk sitt internasjonale gjennombrudd i 2011 med boken «The Brothers». Gjennom flere år fulgte fotografen brødreparet Harald og Mathias Ramen på en fjellgård i Vågå, og Høyland lyktes på en mesterlig måte å la fotografiet formidle det unike skjebnefellesskapet mellom brødrene. Avisa The Guardian kåret «The Brothers» til en av de 12 beste fotobøkene det året.

Fotografen fra Sørlandet bodde i Mandal til hun var 18 år. Elin Høyland har studert sosialantropologi i Oslo, og jobbet i flere år med frivillig fredsarbeid. På en reise til Latin-Amerika og Nicaragua fikk hun for alvor interesse for fotograf som fag. Hun kom hjem og fullførte en toårig fotoutdannelse, og jobbet deretter for en rekke aviser og magasiner. I noen år var hun fast frilanser i London for The Guardian, og har siden 1999 vært fast ansatt i Dagens Næringsliv. Hun har også hatt flere utstillinger på fotofestivaler, gallerier og museer i inn- og utland.

Mere info om Elin Høyland: https://www.elinhoyland.com/

Elins utstilling på Skrova Innvigelse av Elins utstilling på Skrova