Fotograf

Anders Beer Wilse

f. 1865

 

Utstiller 2013 - Tunnelsyn

Anders Beer Wilse Portrett

Fotograf Anders Beer Wilse født 12. juni 1865 død 21. februar 1949 i Oslo Wilse er kjent for sin dokumentasjon av Norge, men han var også portrettfotograf.

Anders Beer Wilse var sønn av stadsingeniør Lauritz Marius Wilse og Karoline Dorothea Beer. Han vokste opp i Kragerø, dro til sjøs 13 år gammel og tok eksamen ved Horten Tekniske Skole på Karljohansvern i Horten i 1882.

I 1884emigrerte han til USA, der han i 1886 kjøpte han sitt første kamera. Han arbeidet både som jernbaneingeniør og karttegner, men etablerte i 1897 også en fotografiforretning i Seattle. Han klarte seg godt som fotograf, og i 1901 flyttet han og familien tilbake til Norge, han startet fotografisk forretning i Christiania. Han ble i 1925 tildelt Kongens fortjenesetmedalje i gull.

Wilse utgav i 1936 boka En emigrants ungdomserindringer, og den til dels selvbiografiske boken Norsk landskap og norske menn i 1943.

I løpet av første halvdel av 1900-tallet reiste Wilse på kryss og tvers over hele Norge og ble kjent som landets store landskaps- og turistfotograf med en enorm produksjon. Han fotograferte særlig vakre og talende «postkortmotiver», men også idyllisk bygdeliv, kjente og ukjente personer.

Wilse besøkte Skrova ved tre anledninger. Wilses sønn, Robert Charles Wilse, ble kompanjong hos faren. Han var firmaets daglige leder i farens siste leveår og fram til virksomheten ble nedlagt omkring 1957/58

TUNELLSYN UTSTILLING

”Tunellsyn” mot Havet. En permanent fotoutstilling i en nedlagt tunell på øya Skrova med historiske bilder som dokumenterer livet i Nord Norge fra fotografiets begynnelse og frem til i dag. Den 250 meter lange tunellen ble sprengt ut på sekstitallet for henting av fisk på brygga. Utstillingen har hundre bilder, fra 1890 til 1985. Tre fotografer er representert. Sven-Ivar Carlsson bodde lange perioder på Skrova, og han fotograferte hverdagsliv på sjøen og hjemme hos Skrovaværingene. Sven-Ivar Carlsson har størst andel av de hundre bildene i tunellen, men Wilse har mange arbeidslivsbilder fra Skrova, og det er noen flotte bilder av Nicolai Marcelius Helgesen.

Par i fiskerbåt Båt full med tørrfisk Skrova brygge i gamle dar